TEPAV'ın Mayıs ayı İstihdam İzleme Bülteni'ne göre, Türkiye genelinde esnaf sayısı bir yılda yüzde 3.4 ile 64 bin azalarak 1 milyon 849 bine geriledi.

 

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)'ın Mayıs ayı İstihdam İzleme Bülteni'ne göre, Türkiye genelinde esnaf sayısı bir yılda yüzde 3.4 ile 64 bin azalarak 1 milyon 849 bine geriledi.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf sayısında düşüşün nedeni olarak AVM, gross market ve hipermarket sayılarında ki artışı göstererek, "Çarşı, cadde mağazası ekonomisi yok oluyor. Girişimciler; tezgahtar oluyor, müteşebbis olmuyor" dedi.


İSTANBUL'DA 31 ESNAF KEPENK KAPATTI
TEPAV'ın bültenine göre, geçen yıla oranla esnaf sayısı en fazla İstanbul,Ankara ve İzmir'de azalırken, Samsun, Urfa, Sakarya, Sinop, Osmaniye ve Uşak'da artış gösterdi. Bültene göre, oransal artışlara bakıldığında ise Sinop'ta esnaf sayısının geçen yıla göre yüzde 14 arttı, azalışta ise yüzde 11.9 azalış ile Giresun ilk sırada yer aldı.

Mevsimsellikten arındırılmış rakamlara göre seride Ekim 2012'de serideki en üst seviyeye ulaşan esnaf sayısı Ocak 2014'e kadar düşme eğilimini sürdürdü. Ekonomiyi soğutma tedbirleri alınan Ekim 2012'den Ocak 2014'e esnaf sayısı 118 bin azaldı. 

Esnaf sayısı İstanbul'da 31 bin azalarak 441 bine, Ankara'da 8 bin azalarak 118 bine, İzmir'de 7 bin azalarak 108 bine geriledi.

Ayrıca Mersin, Bursa,Hatay, Kayseri, Aydın, Eskişehir, Antalya, Denizli, Adana, Kocaeli, Giresun ve Çanakkale esnaf sayısında en fazla azalış olan iller arasında yer aldı.



EN ÇOK KADIN ESNAF ESKİŞEHİR'DE FAALİYET GÖSTERİYOR
Kadın esnaf sayısının ildeki toplam esnaf sayısına oranına bakıldığında yüzde 26.8 ile ilk sırada Eskişehir yer aldı. 

Eskişehir'i, İzmir, Yalova, Bilecik, Kocaeli ve Uşak takip ederken, erkek esnaf sayısının oranının en yüksek olduğu il ise yüzde 94.8 ile Siirt olarak kaydedildi. Siirt'i, Şırnak, Bitlis, Van, Ağrı, Hakkari ve Muş izledi. Kadın esnaf yoğunluğunun düşük olduğu illerin başında yine Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki iller geldi.



"ESNAF OLMASA SANAYİCİ OLMAZ"
TEPAV verilerini DHA'ya değerlendiren TESK Başkanı Bedevi Palandöken, esnaf sayısındaki azalmayı, perakende sektörünü düzenleyen yasanın çıkmamasına ve bunda dolayı doğan haksız rekabete bağlayarak, "Eskisi gibi babadan kalan meslek idame ettirilmiyor. Küçük sermaye büyümüyor. Bunda en büyük etken piyasa koşulları. Şimdi her önüne gelen şirket kuruyor, ustalık belgesi aranmaksızın ticaret odalarına kayıt yaptırabiliyor. Esnafın çalışan bölümü başka sektörlere kayıyor. Bir an evvel perakende sektörü düzenlenerek esnafın önü açılmalı. Esnaf ekonominin temelidir. Esnaf olmazsa sanayici olmaz. Esnafta azalama ticarette azalmaya yol açar" diye konuştu.



"BİR KOÇ, BİR SABANCI DOĞMUYOR"
Esnaf sayısındaki düşüşün bir diğer etkeninin AVM'ler, gross marketler, hipermarketler olduğuna dikkat çeken Palandöken, "Çarşı, cadde mağazası ekonomisi yok oluyor. Girişimciler; tezgahtar oluyor, müteşebbis olmuyor. Bir başkasının malını franchising ile alıp satıyorsun. Piyasa bu yönde gelişiyor. Yarının müteşebbisi olmuyor, bir Koç, bir Sabancı doğmuyor. 800 yıllık bir geleneğin sonucu bu sermayeler oldu. Esnaflığın kökleri geleneksellikten geliyor" dedi.